Presa, paret, paisatge

frontal-reflexions-4

Resum del capítol

Les preses continuen generant-nos una sensació ambivalent d’atracció i de fascinació i, al mateix temps, de temor o de rebuig. En general, aquests artefactes se’ns apareixen com un element monumental, majestuós, amb una gran força presencial i transformadora en el paisatge i amb una càrrega simbòlica molt potent.

El capítol convida a situar-se al davant, al capdamunt, al darrere i a dins d’aquesta immensa peça de formigó, d’aquest tap, d’aquesta paret, i parteix de la curiositat per saber quines són les imatges, els significats i les idees que ens transmeten aquestes gegantines obres d’enginyeria; com aquestes obres han anat variant amb el temps, i com estan derivant avui cap a una patrimonialització, no solament pel valor industrial de l’obra d’enginyeria, o de les seves peces, sinó també com a element que és protagonista, dominant, d’un paisatge —un paisatge energètic— que a poc a poc emergeix com un nou paisatge de referència a casa nostra.

– – –

Sala, P. (2015). “Presa, paret, paisatge”, dins Nogué, J.; Puigbert, L.; Bretcha, G. (eds.). Paisatge, patrimoni i aigua. La memòria del territori. Olot: Observatori del Paisatge de Catalunya. (Plecs de Paisatge; Reflexions; 4), p. 70-87.

Més capítols en llibres