[Premsa] Democràcia i paisatge: una relació cada cop més rellevant

Article al Diari Ara: “Democràcia i paisatge: una relació cada cop més rellevant“, publicat a l’edició especial “El país que tenim” del diari Ara, del 15 de març de 2015, p 6.

– – –

Democràcia i paisatge: una relació cada cop més rellevant

La relació entre democràcia i paisatge és cada cop més evident i rellevant. És en els espais de la vida quotidiana on la pràctica democràtica pren cos i forma. El paisatge ha deixat de ser una postal, una imatge estàtica, per esdevenir el marc incloent en el qual les persones viuen i conviuen. Avui la ciutadania vol deixar de ser un espectador passiu de les transformacions del seu entorn més immediat per convertirse en un actor protagonista en la presa de decisions. Dit d’una altra manera, la ciutadania vol ser coresponsable del futur del territori on viu.

En alguns països, aquesta creixent exigència de radicalitat democràtica no només ajuda a construir projectes més col·lectius i compartits, sinó que està contribuint a reduir l’abisme existent entre la societat i les estructures polítiques convencionals. Estan naixent noves formes de govern del paisatge, entès com un element essencial de la qualitat de vida, com un bé comú, a més d’expressió de la diversitat territorial i col·lectiva. Tenim dret al paisatge.

En un moment de desafiaments globals i incerteses socials, aflora cada cop més la necessitat d’una discussió a fons sobre el paper del paisatge en les societats contemporànies. El món afronta avui realitats polièdriques, reptes cada cop més interconnectats, difícils d’abordar des de les mirades sectorials que tradicionalment hem anat construint. No es pot, per tant, gestionar i ordenar el paisatge sense processos democràtics que garanteixin la interacció entre actors i ciutadans, i en aquests processos el món local està guanyant un protagonisme indiscutible.

Pere Sala i Martí, març de 2015

portada_ara

Més articles