ContraGuió

L’aire està sent reconfigurat per la nostra societat. No s’ha tingut en compte com un element fonamental que forma part de les nostres vides col·lectives. Formem part d’un sistema d’aire condicionat o d’atmosferes artificials que fan que les nostres vides siguin possibles. Vivim una climatització artificial dels nostres “hivernacles” de confort, construïts sota unes condicions immunològiques molt ben estudiades. Així perdem la força dels vincles que reuneixen als individus, a les coses, o al propi aire.

Aquest és el punt de partida de Air-condition, el marc de treball desenvolupat per Carme Torrent i Iñaki Alvarez, dins el qual es van portar a terme diverses accions, residencies, presentacions, etc. Prenent aquest marc conceptual i teòric, l’Iñaki Alvarez i l’Ariadna Rodríguez (col·lectiu nyamnyam), van seguir el procés desplaçant la mirada cap al terreny cinematogràfic, iniciant la investigació AIR-PUR, inspirada en la pel·lícula francesa inacabada que porta aquest mateix títol (guió de Robert Bresson i dirigida per René Clair l’any 1939). N’existeix el guió i es van gravar escenes, però aquestes han desaparegut.

AIR-PUR es desplaça de juliol a novembre de 2018 a Colòmbia per fer una investigació amb un ampli marc d’acció i temporalitat. El projecte va més enllà d’una creació artística i integra actors vinculats a la gestió del paisatge, de l’aire, o de l’educació.

I de Colòmbia a Contrallum. A ContraGuió (29 de juny de 2019) vam crear un espai comú entre nyamnyam i Contrallum, amb l’aire com a fil conductor, i on els convidats vam dialogar amb el material audiovisual enregistrat per l’Ariadna i l’Iñaki a Colòmbia. Ens preguntàvem: els personatges, les mirades, els paisatges, les històries, cap on difracten i amb què ens ressonen?

Els convidats havien portat ingredients de casa que, a simple vista, semblaven inconnexos entre sí. Però una olla comuna de sancocho colombià, cuinada en comú, va fer la feina d’harmonitzar-los. I mentre menjàvem, i mentre bevíem chicha -també colombiana-, vam compartir les ressonàncies i difraccions provocades pels vídeos, l’olla comuna, i l’aire del lloc. Fou així com els convidats vam passar de ser mers espectadors a sumar-nos al guió d’AIR-PUR que continua dibuixant nyamnyam.

Contraguio1Contraguio2Contraguio3Contraguio4Contraguio5Contraguio6

– – – –

Contrallum, projecte compartit amb Clàudia Misteli, és un espai viu i participat obert a la reflexió sobre temes relacionats amb la societat, la cultura, l’art i el país. A Contrallum cada sessió té un format únic i està dissenyat amb cura en funció de la temàtica que es tracta. Els convidats són l’epicentre, sempre un grup divers de vint persones. Contrallum busca maneres pròpies de generar coneixement, idees, moviment i connexions.

Entrades recents