“Els últims paisatges. Patrimoni funerari”

Des dels primers humans, que van utilitzar coves, roques, arbres o altres elements del paisatge per commemorar la memòria dels seus difunts, fins avui, en forma de construccions, els recintes funeraris a casa nostra han tingut sempre una relació molt estreta amb el paisatge i han esdevingut indrets d’alt valor patrimonial i espiritual. En general, a la conca Mediterrània la ubicació tradicional dels cementiris els ha convertit en miradors privilegiats per a la contemplació del paisatge, i han esdevingut, en si mateixos, fites visuals i referents de qualitat d’un determinat territori. Els últims paisatges reivindica aquest vincle entre el paisatge i els cementiris de Catalunya.

Catalunya posseeix milers de recintes funeraris, alguns monumentals i altres de més petits. Els últims paisatges els descobreix un a un i els posa en relació amb els pobles i ciutats (distància, ubicació), ressalta els elements del paisatge que els singularitza (arbrat, tancament, visibilitat, itineraris), i descriu les seves característiques arquitectòniques, artístiques i patrimonials més rellevants. L’inventari recull tant els cementiris que estan en ús com els que estan en desús, així com els que es troben completament abandonats; i creixerà progressivament, per comarques o per territoris, fins a completar el conjunt de Catalunya.

Els últims paisatges neix de la col·laboració entre l’Associació Coemeterium i l’Observatori del Paisatge de Catalunya. Coemeterium té com a missió fomentar actuacions per al coneixement i la preservació dels cementiris i les obres que contenen, amb la finalitat de sensibilitzar la societat en general sobre un patrimoni cultural ric i excepcional però massa sovint desconegut.

ultims paisatges

VielhaPresentació del web “Els últims paisatges. Patrimoni funerari” al Conselh Generau d’Aran, a Vielha, 15 de febrer de 2019.

Entrades recents