Invitacio_ContraFiccio

ContraFicció

ContraFicció (2 de juny de 2018) va intentar comprendre el poder que té la ficció a l’hora de crear realitats materials, i més concretament en el desenvolupament i l’acceptació cultural de les noves tecnologies, a partir de la recerca del sociòleg del disseny i la tecnologia Andreu Belsunces.

La ficció ens acompanya en el nostre dia a dia, a través de les novel·les, les pel·lícules i els videojocs. També des de la premsa i des dels gabinets de comunicació de tot tipus d’empreses. Constantment ens arriben notícies sobre tecnologies que ens proposen nous entorns virtuals, que ens prometen poder interactuar amb màquines a través del llenguatge o del pensament. Quin grau de veritat hi ha en aquests relats? Quines estratègies narratives es despleguen per fer-les seductores? Quins futurs ens imposen? Quin lloc hi ocupem els ciutadans?

Vam fer ficció col·lectivament, servint-nos d’un objecte desconnectat del temps i dels nostres referents. Cadascú va construir una història a partir d’aquest objecte: li va donar un ús, una raó de ser al món, el va ubicar en un moment concret (passat, present o futur), i el va situar en un sistema de coordenades que basculava entre la quotidianitat i el poder. El resultat fou la partitura d’inici de diverses converses entre els convidats.

 

Contraficcio1

ContraFiccio6Contraficcio3Contraficcio4Contraficcio5– – –

Contrallum, projecte compartit amb Clàudia Misteli, és un espai viu i participat obert a la reflexió sobre temes relacionats amb la societat, la cultura, l’art i el país. A Contrallum cada sessió té un format únic i està dissenyat amb cura en funció de la temàtica que es tracta. Els convidats són l’epicentre, sempre un grup divers de vint persones. Contrallum busca maneres pròpies de generar coneixement, idees, moviment i connexions.

Entrades recents